Förbud mot sugrör

Centerpartiet vill kraftigt reducera produktionen av plast fram tills år 2020. I dagsläget finns det över 150 miljarder ton plast i haven, vilket är skrämmande siffror. Genom att reducera produktionen av exempelvis plastbestick, plasttallrikar, plastmuggar och övriga engångsartiklar bidrar det till mindre nedskräpning. Varje år dör miljoner djur på grund av all plast. Detta kan leda till att vissa arter dör ut tillslut, snart finns det mer plast än fisk i haven vilket är ett enormt problem som måste tas på största allvar.

Istället för att producera sådana enorma mängder med plastartiklar ska man försöka konvertera om dessa till trä och pappersvaror istället, någonting som rent produktionsmässigt kan bli något dyrare, men som i slutändan kommer reducera den totala kostnaden för samhället då det kostar enorma summor varje år att städa upp all nedskräpning. säger Centerpartiets Rickard Nordin som är partiets energi och klimatpolitiske talesperson till TV4.

Det produceras mer än 300 miljoner ton plast varje år runt omkring på jorden, hälften av dessa plastartiklar är engångsvaror, som exempelvis plastbestick och muggar och det är just engångsartiklarna som är problemet, det är större risk att någon slänger en plastflaska i havet än en mobiltelefon, exempelvis. Kan man ändra så att dessa produkter skapas i mer miljövänligt material är det såklart betydligt bättre för miljön.

Varje år kastas cirka 8 miljoner ton plast i haven, och över en miljon plastpåsar används varje minut. Om nedskräpningen fortsätter i samma takt som den gör nu finns det en risk att haven dör ut tillslut, och utan vatten finns det inget liv.