Hushållsbudget för din privatekonomi

budget

Många skyggar undan när de hör ordet hushållsbudget, men en hushållsbudget handlar i grund och botten bara om att ha koll på inkomster och utgifter och se till att man spenderar pengar på det man vill prioritera. Det finns inget som säger att en hushållsbudget måste innebära döden för all spontanitet – tvärt om kan en bra hushållsbudget göra att man kan sätta av pengar varje månad som är öronmärkta just för att man ska kunna göra spontana saker. Åka iväg på en weekendresa utan att behöva oroa sig för kostnaderna, spontanköpa de där dyra skorna man blev blixtförälskad i eller bjuda hem de närmsta vännerna på en mysig middag med goda viner för att fira ingenting särskilt alls.

Utan hushållsbudget kan det vara svårt att se vart pengarna egentligen tar vägen, särskilt om man handlar saker kontant. Många små och till synes insignifikanta köp innebär sammantaget att stora belopp försvinner varje månad. Om man väldigt gärna vill köpa kaffe för 35 kronor varje morgon så är det inget fel i det så länge man har råd, men om man hellre skulle lägga den där tusenlappen på något annat varje månad så är det trist att den rinner iväg på kaffe bara för att man inte har någon övergripande koll på sin privatekonomi.

Att komma igång

Man behöver inte införskaffa några avancerade kassaböcker, datorprogram eller mobilappar för att göra en hushållsbudget, utan det är upp till en själv vilken metod man föredrar. Man kommer mycket långt med bara penna och papper.

1.) Första steget är att lista hushållets inkomster, till exempel lön, bidrag och ersättningar från socialförsäkringssystemet. Här skiljer man på regelbundna inkomster (månadslön, barnbidrag, etc) och oregelbundna inkomster (aktieutdelning, försäljning på Blocket, etc). För nybörjaren kan det vara enklast att bara lista de regelbundna och förutsägbara inkomsterna. Övriga inkomster får ses som en bonus som man kan öronmärka för saker utanför budgeten.

2.) Nästa steg är att försöka skaffa sig en överblick över hushållets utgifter. Här kan det löna sig att föra kassabok, spara kvitton och kontrollera kontoutdrag under en hel månad för att få koll på vart pengarna egentligen går. Att bara försöka gissa sig till vilka utgifter man har blir ofta missvisande. Precis som för inkomsterna är det praktiskt att skilja på fasta utgifter (hyra, internetabonnemang, hemförsäkring, etc) och rörliga utgifter (biobesök, utflykter, heminredning, etc.).

Tänk på att vissa utgifter inte är månadsutgifter utan betalas mer sällan än så, till exempel TV-licens och årlig parkeringsavgift.

3.) Nu är du redo att börja välja och prioritera. Hur ser dina konsumtionsmönster ut? Lägger du pengar på det du helst vill lägga pengar på? Dela upp dina regelbundna inkomster i olika poster för att täcka olika utgifter. Tänk på att även inkludera minst ett månatligt sparande – det är alltid bra att ha en sparad slant på ett konto som buffert om något oväntat inträffar.