IG Index – Är IG en bra mäklare för svenska småsparare?

ig-index

Just nu så gör en mäklare som heter IG Index mycket reklam på den svenska marknaden för att försöka locka fler handlare till sig. Ig Index är ett stort brittiskt företag som är listade på London börsen. Något som borgar för att de är ett seriöst företag med en stabil ledning och rejäla finansiella muskler bakom sig. IG Index försöker nu växa sig större i hela Europa. Allt detta gör att det är mycket lätt att lockas av deras aggressiva reklam och låga courtage. Du betalar bara 5$ i courtage för att handla med Engelska och Amerikanske aktier. Du betalar samma pris på en lång rad andra marknaden. I denna artikel kommer jag att titta närmare på om IG Index är ett bra val för svenska sparare.

Efter att ha analyserat företag lite djupare kommer jag tyvärr till slutsatsen att IG index inte är ett bra val för de flesta svenska sparare. Detta då mäklaren inte erbjuder vad de flesta svenska sparare vill ha. De kan dock vara ett mycket bra val för mer avancerade investerar som letar funktioner som de flesta vanliga svenska mäklare inte har ett så stort utbud av.

IG Index:s primära fokus ligger på CFD certifikat. CFD certifikat eller ”certificate for difference” är en typ av finansiella instrument som gör de möjligt att tjäna eller förlora pengar på mycket små kursrörelse. CFD certifikat kan vara baserade på en mycket lång rad olika finansiella instrument. Bland dessa hittar du bland annat aktier, råvaror, valutor och index. CFD certifikat är avsedda för kortsiktig handel. Man måste betala en avgift för varje natt som man väljer att behålla dem. Detta gör att de inte är lämpliga för långsiktiga investeringar utan enbart för kortsiktig spekulation. Dessa instrument är förknippade med mycket hög risk och du kan förlora mer pengar än du har investerat eller satt in på ditt konto.

Vid Sidan av CFD:er så erbjuder IG Index också ett relativt stort utbud av Digital100 0ptioner. Digital 100 optioner är deras namn för binära optioner. Binära optioner är ett annat hög risk instrument där man kan tjäna eller förlora mycket pengar på en mycket kort tid. Inte heller dessa instrument är lämpliga för småsparare. De kan inte användas för långsiktiga investeringar. IG Index huvudfokus ligger med andra ord på finansiella instrument som de flesta svenskar bör undvika. Detta är oroande eftersom en mäklare som fokuserar på aktier normalt tenderar att vara bättre än en mäklare som bara erbjuder aktier vid sidan av sina andra instrument. Det finns dock inget som säger att så måste vara fallet med IG Index. Vi måste därför även titta på den aktiehandel de erbjuder innan vi med säkerhet kan säga att mäklaren inte är lämplig för Svenska sparare.

Finansiella instrument

När man tar en djupare titt på deras aktiehandelsavdelning så känns det som en denna bara är där för att locka kunderna att börja med CFD handel och spread betting. Två typer av handel som är mycket mer lönsamt för en mäklare än vanlig aktiehandel. Detta hindrar dock inte att de erbjuder handel på ett stort antal olika börser till ett bra pris. Tyvärr så kan man inte hitta den svenska Stockholmsbörsen bland dessa börser utan man hittar enbart större Amerikanska och Europeiska börser såsom London och Frankfurt börsen. Detta gör IG index till ett mycket dåligt val om du som de flesta andra småsparare i första hand vill handla med svenska aktier.

Som svensk småsparare så är Avanza, Nordnet och nya DeGiro alla bättre val. Det är i alla fall min ödmjuka åsikt. Det är mycket möjligt att du inte håller med.

Kan vara ett bra val

Innebär detta att småsparare aldrig skall använda sig av IG index. Nej det tycker jag definitivt inte. Det finns absolut situationer då det kan vara mycket bra för en småsparare att ha ett konto hos IG Index. Detta då företaget erbjuder mycket billig handel på ett stort antal utländska börser. Jag anser dock inte att IG index skall vara det första eller enda aktiekonto som man har. Ett bättre alternativ kan vara att först öppna ett konto hos t.ex. Avanza för att handla med Svenska aktier och vid sidan av detta ha ett konto hos IG Index som man använder för att handla på börser där Avanza inte kan erbjuda samma låga pris som IG index erbjuder. IG Index är med andra ord ett mycket bra komplement för den sparare som redan har ett mäklarkonto hos en annan aktiemäklare.