Kreditkort

kreditkort

Kreditkort är en integrerad del av den moderna ekonomin och att ha ett kreditkort är extremt vanligt, även bland personer som sällan köper saker på kredit. Ett kreditkort kan till exempel krävas för att kunna checka in i vissa hotell utomlands eller hyra bil. Kreditkort kan också användas för att få ökat konsumentskydd när man köper saker på internet. För vissa kreditkort ingår en reseförsäkring som ger ett extra skydd ovanpå det reseskydd man har i sin vanliga hemförsäkring, vilket kan göra det förmånligt att betala sina resor med kreditkortet trots att man skulle kunna betala med en kontantöverföring istället.

Kreditkorten som vi känner till dem idag växte fram i USA på 1900-talet, även om kreditköp i sig förstås är en betydligt äldre företeelse. Exempel på tidiga kreditkort var de som utfärdades av Wester Union, American Airlines och Air Transportation Association i USA. Innan dess fanns Charga-Plates som användes i stora varuhus, och ännu längre tillbaka hittar vi så kallade charge coins. Under 1940-talet var det flera oljebolag i USA som började utfärda kreditkort avsedda för bilägare som behövde köpa bensin och andra petroleumprodukter.

Under 1950-talet skapade Ralph Schneider och Frank McNamara kreditkortet Diners Club för att konsolidera flera individuella kort och skapa ett allmänt betalkort. Detta var inte ett kreditkort där man kunde rulla vidare sin skuld från månad till månad, utan räkningen skulle betalas till fullo varje gång den anlände. År 1958 lanserades både Carte Blanche och det nu så berömda American Express. Carte Blanche hade sitt ursprung i Hilton Hotels Travel & Entertainment Card, och var under 1960-talet ett mer prestigefyllt kort än Diners Club och American Express.

Att tänka på

Här är några exempel på punkter som är bra att tänka på när man väljer kreditkort. Om du vill läsa en mer omfattande genomgång av vad du skall tänka på när du väljer kreditkort så rekommenderar jag att du läser mer här.

Kostnader

Vad kostar det här kreditkortet? Vilka är de fasta avgifterna och vilka är de rörliga avgifterna? Hur dyrt är det att missa att betala in minibeloppet en månad?

Vad kostar det att ta ut kontanter med kortet – i Sverige och utomlands?

Förmåner

Vilka förmåner ingår i kreditkortet? Ingår det reseförsäkring, konsumentskyddsförsäkring eller annat? Är något förmånsprogram kopplat till kreditkortet, så att du till exempel kan få cash-back på dina köp?

Acceptans

Hos vilka handlare accepteras det här kreditkortet? Räcker det för mina behov, eller måste jag komplettera med ytterligare att kreditkort för att få bättre täckning?

Privatliv

De köp du gör med kreditkortet registreras och visas på kreditkortsräkningen.

Säkerhet

Det är viktigt att följa utfärdarens säkerhetsregler, annars kan du hållas ansvarig om du utsätts för stöld eller kreditkortsbedrägeri.

Det är också viktigt att omedelbart spärra kreditkortet om du till exempel får det stulet eller tappar bort det. Att dröja för länge med att spärra kortet kan innebära att utfärdaren inte vill stå för kostnaden om någon gör otillåtna köp eller uttag med ditt kreditkort.

Se till att du vet exakt hur du kan komma i kontant med spärrservice för kreditkortet, så att du slipper leta efter telefonnumret i en stressad situation. Att endast ha telefonnumret inlagt i mobiltelefonen är inte en bra idé, eftersom kreditkort och mobiltelefoner ofta stjäls samtidigt.