Låna till ny bostad

bolån streckgubbar

När du går i tankar och ska köpa hus eller bostad är det ofta synonymt med bolån, då summorna i stort sett alltid är högre än vad de flesta kan betala kontakt unna att förlita sig på lån. Det finns då flera saker du bör ta med i beräkningarna, och här går vi igenom de viktigaste delarna i djungeln av bolån.

Vägen till ny bostad

Det finns flera alternativ när du behöver låna till att köpa ny bostad, och det allra vanligaste av dessa är just bolån. Bolånet är kort sagt ett lån där du lånar pengar till att köpa bostad med själva bostaden som säkerhet. Detta gör att räntor och avgifter blir lägre just på grund av tillgången av en säkerhet för långivaren.

Du kan även ansöka om ett lånelöfte till att börja med. Du sätter då en budget för vad din nya bostad får kosta, varpå du ansöker om ett lånelöfte för den summan. Detta innebär alltså att du kan börja leta efter en bostad i den prisklassen och ändå veta att det finns ekonomisk möjlighet att slå till när drömhuset dyker upp på marknaden.

Topplån och bottenlån

När det kommer till att köpa bostad så pratar man ofta om topplån och bottenlån. Men vad innebär detta egentligen i enkla ordalag? Enligt svensk lag så får du inte ta ett bolån för att betala hela köpesumman för en bostad. Du kan endast låna upp till 80 procent av köpesumman i ett bolån, vilket då kallas för bottenlån. Detta är då ett lån med bostaden som säkerhet.

Ibland kan man behöva låna även till kontantinsatsen, och detta benämns då som topplån. När du tar detta lån så används inte bostaden som säkerhet vilket innebär att räntan och avgifter för detta lån kommer skilja sig åt från bolånet. Däremot finns det banker som ger dig fördelaktiga erbjudanden om du tar både topplån och bottenlån via dem.

Bolåneränta

bolåneräntan är den kostnad som banken tar för att låna ut pengar till dig. Räntan räknas årsvis, och förändras löpande. Värt att tänka på är just detta, och håll dig gärna uppdaterade om bolåneräntan fortlöpande. När du ska välja lån är det bra att välja ett bostadslån där räntan är så låg som möjligt, just för att löptiden för lånet sträcker sig över en så lång period.

Det kan ibland även vara bra att byta bank om du märker att en annan bank har bättre ränta än din nuvarande bank. Det finns då inget som hindrar dig från att inleda förhandlingar för att eventuellt flytta ditt bolån till en ny bank eller förhandla till dig ett bättre avtal på din nuvarande bank.

Bolåneskydd

I och med att ett bolån innebär att banken tar din bostad som säkerhet så innebär detta även att om du inte kan betala tillbaka lånet så har banken rätt att ta din bostad. Detta kan vara väldigt oroande vid händelse av dödsfall eller arbetslöshet exempelvis då möjligheten att betala bolånets månadskostnad försvåras.
För att undvika detta problem bör du teckna ett bolåneskydd, vilket innebär att du tecknar en form av försäkring. Banken täcker då ett visst belopp av bolånets månadskostnad vid olycka eller arbetslöshet. Det är oftast en billig men mycket värdefull trygghet att investera i när du tar ett bolån.