Skillnaderna och riskerna med lån

lånade pengar

Det har aldrig varit enklare att låna pengar och vi blir ideligen påminda i radio, TV och på nätet om hur snabbt och enkelt vi kan ansöka om lån hos olika banker och kreditgivare. Svenskarnas skulder växer enormt mycket och en av anledningarna kan vara alla nya låneaktörer på marknaden och alla nya låneformer som tillkommit under åren. Allt bygger på att finansiera någon form av konsumtion och att dra varje individs ekonomi till sin spets.

Vilka lån finns det?

Om du ska köpa en bostad så faller ett bolån väldigt naturligt, likaså med billån om du ska finansiera ett bilköp. Detta är väldigt vanliga låneformer där det mesta är självklart för alla. Men när det kommer till allmän finansiering och lån i vardagen så blir det genast mycket krångligare.

De vanligaste låneformerna som banker och kreditgivare erbjuder är smslån och privatlån. Båda låneformerna är så kallade blancolån, alltså lån utan säkerhet, men det är mycket som skiljer dessa lån. Beroende på vilket lån du väljer så kan du hamna i en onödigt lång återbetalningstid eller så tar du ett onödigt dyrt lån i förhållande till lånets syfte.

Blancolån – lån utan säkerhet

Ett lån utan säkerhet har några tydliga egenskaper som är viktiga att känna till.

Du behöver inte ange vad du ska låna pengarna till
Det du lånar till tas inte i pant av banken om du inte skulle klara att betala lånet
Du kan ansöka om lånet direkt på nätet via dator eller mobil
Lånet kan användas till vad som helst
Det görs alltid en kreditupplysning och din kreditvärdighet avgör om ditt lån blir beviljat

Man kan använda ett blancolån för köp av bostad, men det krävs att bostaden inte kostar över 500.000 kr. Om du köper ett fordon med lånet så tas inte fordonet som säkerhet och du behöver inte erlägga någon kontantinsats. Men oavsett som händer så kommer din skuld att finnas kvar till banken och i värsta fall hamnar den hos Kronofogden.

Privatlån upp till 500.000 kr

Privatlån erbjuds av större banker och finansiella institut och används normalt till följande saker:

 • Köp av bil och andra fordon
  Finansiering av kontantinsats vid köp av bostad
  Renovering av bostaden
  Dyrare resor och event som bröllop
  Större, oförutsedda utgifter som advokatkostnader eller olyckor som inte täcks av försäkringen

Privatlån ansöker du om hos din bank eller direkt på nätet. Du kan som oftast legitimera dig med BankID och få svar på din ansökan direkt på skärmen eller via mail. När ditt lån blivit beviljat så betalas pengarna ut på 2-5 bankdagar.

Smslån upp till 40.000 kr

Smslån är en kritiserad låneform då det genererar många skuldärenden hos Kronofogden. Anledningen är att smslån är väldigt lätt att ansöka och få då det handlar om små belopp, Men huvudproblemet är att människor med dålig privatekonomi använder lånen för att kunna betala sina räkningar och konsumera över sina ekonomiska tillgångar.

Vanliga egenskaper med smslån är:

 • Snabb och enkel ansökan med svar direkt på skärmen
  Pengarna betalas normalt ut samma dag
  Man kan även låna på kvällar och helger
  Kallas ofta för snabblån eller mikrolån

Syftet med ett smslån är att man ska kunna lösa små oförutsedda utgifter, som man inte har råd med för stunden men som man har råd att betala på sikt, normalt några månader. Med ett smslån kan man till exempel betala oväntat höga räkningar genom att ansöka om ett smslån som man sedan återbetalar på 3-4 månader. På det viset kan man säga att man får möjligheten att delbetala sin utgift.

Viktigt är att inte missbruka smslån och låna till saker som man inte behöver. Det är i samtliga fall även viktigt att se till så att ekonomin stödjer smslånet, så att man inte sätter sig i en ekonomisk knipa. Långivare av smslån är alltid snabba på att skicka skuldärenden till Kronofogden och då genereras även en betalningsanmärkning.

Viktigt att tänka på med lån

Oavsett vilken låneform eller kredit du ansöker om så ska du säkerställa att du kan återbetala lånet. Ett bra verktyg för det är att göra en budget, så att du vet exakt hur mycket pengar du har kvar varje månad. Chansa inte utan se till att du har koll på alla dina utgifter och inkomster!

Nedan har du nyttiga länkar som ger dig mer information och verktygen att få koll på din ekonomi.
Konsumentverkets budgetkalkyl
Strukturera din ekonomi
Jämför lån och krediter
Svenska bank- och kreditlagar