Unga måste ta eget ansvar för sin pension

pension-ung

Om du är ung idag kommer du förmodligen att få en mycket blygsam pension. I en rapport från Swedbank målas en mycket bekymmersam bild upp. Här menar rapportförfattarna att många unga idag inte kan räkna med att pensionen blir högre än 40% av den tidigare lönen.

Från 60% till 40% på två generationer

Den genomsnittliga 65-åringen som slutar sitt arbete idag får omkring 60% av sin tidigare lön i pension. Detta gäller om alla de tre ”benen” i pensionen – ATP, tjänstepension och premiepension – räknas in. Den som inte har någon tjänstepension får istället omkring 50% av den tidigare lönen varje månad.

Om vi skruvar fram klockan cirka 40 år kommer den allmänna pensionen att vara betydligt lägre, närmare bestämt ungefär 40% av lönen. Det betyder att framtidens pensionärer får betydligt mindre att röra sig med. Arturo Arques, som är privatekonom på Swedbank, menar att det kan bli mycket problematiskt för dem med lägre inkomster att klara sig på pensionen i framtiden. Han nämner bland annat barnskötare och undersköterskor som exempel.

Påverka din pension – fyra snabba tips

Om du känner dig nedslagen av Swedbanks siffror kan du trösta dig med att du har goda chanser att påverka din framtida pension till det bättre. Det gäller bara att du tar konkreta steg och att du försöker maximera alla de faktorer du kan påverka.

1. Höj din lön

Det är framför allt storleken på din lön samt hur länge du arbetar som avgör hur mycket du får i pension. När det gäller storleken på lönen är det givetvis en god idé att göra karriär för att successivt få mer i lönekuvertet varje månad. En annan sak att tänka på, är att du får maximal utdelning om du arbetar heltid. Observera att även kortare perioder av deltidsarbete påverkar pensionen i ganska stor utsträckning. Dessutom bör tiden du befinner dig i arbetslivet vara så lång som det bara är möjligt. Ju tidigare du börjar arbeta och ju senare du går i pension, desto mer får du.

2. Skaffa ett eget pensionssparande

Ett eget pensionssparande kan fungera som ett utmärkt komplement till den allmänna pensionen och eventuell tjänstepension. Ju tidigare du börjar spara, desto bättre. Se också till att månadsspara för maximal effekt.

Viktigt: Om du har många år kvar till pension har du råd att ta större risker med ditt sparande. Spara i breda aktiefonder och undvik fällan att göra ett mer ”säkert” val. Om du är 27 år idag har du närmare 40 års sparande framför dig. Med en så lång tidsperiod förlorar du sannolikt en mindre förmögenhet på att välja exempelvis räntefonder.

3. Arbeta hos arbetsgivare som ger avtalspension

Många arbetsgivare erbjuder sina anställda avtalspension eller tjänstepension som en löneförmån. Dessa pensionslösningar kan baseras på kollektivavtal men kan även vara individuella. Tjänstepensionen kan ge ett större bidrag till vad du får ut i månaden när du slutar arbeta.

4. Maximera värdet av din premiepension

Alla svenskar tjänar sedan något decennium ihop till premiepension varje år. Premiepensionen kan du själv förvalta genom PPM-systemet. Gör du inget aktivt val kommer dina pengar att placeras i Sjunde AP-fonden. Det är ett alldeles utmärkt alternativ och tumregeln är att du egentligen inte behöver röra dina PPM-pengar. Om du vill göra det, se till att du väljer en risknivå som passar din ålder. Om du är ung idag, välj fonder med högre risk och lägre avgifter. Det kommer att betala sig på sikt.

Källa: Swedbank