Utdelningsinvestering – en strategi för långsiktigt sparande

utdelning

Precis som många andra delar jag upp mina investeringar i sådan jag bedömer vara låg risk och sådant som jag anser vara högre risk. Jag vill ha en bra och långsiktig buffert i form bestående av lågriskinvesteringar som får stå och växa till sig sakta men säkert, men jag vill också krydda portföljen med lite mer riskfyllda investeringar som har potential att tämligen snabbt ge mycket god värdeökning och/eller avkastning.

Bland mina lågriskinvesteringar finns det en hel del aktier i bolag som jag bedömer som stabila. Det handlar om väletablerade bolag som har varit igång länge och som har produkter som säljer bra genom konturcyklerna. När jag har valt ut aktier för denna del av min portfölj har jag varit särskilt mån om att välja aktier med en lång historia av bra aktieutdelning till ägarna.

  • Aktieutdelningen gör att jag kontinuerligt tjänar pengar på mina aktier under ägandetiden. Det rör sig som sagt om långsiktiga investeringar, och det är trevligt att känna att jag inte behöver vänta 20 år på att få ut någonting över huvud taget från min investering. Utdelningsinvesteringen gör mig mindre benägen att bli rastlös och sälja av för att göra vinsthemtagning.
  • Att ett aktiebolag har kunnat göra rejäla aktieutdelningar till sina ägare under lång tid tar jag som en indikation på att det rör sig om en väletablerat och välskött bolag.Det finns förstås aldrig några garantier – tvärt om finns det gott om exempel på aktiebolag som snabbt gått från att vara supersolida till att störtdyka ned en härva av ekonomiska problem. Med det sagt, så vill jag ändå hellre att den långsiktiga lågrisk-avdelningen av min aktieportfölj ska innehålla aktier i bolag som genomfört aktieutdelningar under många år och helst genom både högkonjunktur, lågkonjunktur och diverse förändringar på marknaden. Start-up bolagen som ännu aldrig har gått med vinst ett enda räkenskapsår och som använder alla pengar de kan komma över för att växa och för att finansiera R&D hör hemma i en annan del av min aktieportfölj.

Exempel

Här är några exempel aktier som redan har hittat hem till min aktieportfölj:

NYSE: BCE

BCE Inc hette förr Bell Canada Enterprises Inc. Det är ett kanadensiskt telekommunikationsföretag, och ett av det största aktiebolagen i hela Kanada. Som kuriosa kan nämnas att det också är delägare i ishockeyklubben Montreal Canadiens.

NYSE: SPGI

S&P Global, baserat i USA, har gjort aktieutdelning varje år sedan 1937, fast förr i tiden hette företaget inte S&P Global utan McGraw Hill Companies. S&P Global är moderbolag till Standard & Poors S&P Global Market Intelligence och majoritetsägare av S&P Dow Jones Indices.

NYSE: KO
The Coca-Cola Company har gjort aktieutdelningar varje år i ungefär ett halvsekel, och aktieutdelningarna har ökat för varje år under denna period.

LSE: ABF

Associated British Food grundades år 1935 och handlas på Londonbörsen. Det är bland annat världens näst största producent av socker och jäst (för bakning). Exempel på varumärken som ägs av ABF är Twinings, Ovaltine och Mazola. Primark, en kedja livsmedelsbutiker som ägs av ABF, består av cirka 325 butiker – huvudsakligen i Nordeuropa. ABF har vanligen aktieutdelning två gånger per år: en gång i januari och en gång i juli.

LSE: WTB
Whitbread PLC är ett multinationellt företag med huvudkontor i Storbritannien. Rötterna är i bryggeribranschen, men numera äger Whitbread hotell, restauranger och kaféer. Ett av deras varumärken är Premier Inn, som har cirka 650 hotell. Kafékedjan Costa Coffee har över 3 000 kaféer spritt över cirka 30 olika länder.

Här är några exempel på aktier som står på min önskelista, men som jag behöver undersöka lite mer innan jag eventuellt slår till:

Aztra Zeneca

  • LSE: AZN
  • Nasdaq Stockholm: AZN
  • NYSE: AZN

Schroders plc

  • LSE: SDR
  • LSE: SDRC

(Schroders plc har två aktieslag: aktier med rösträtt och aktier utan rösträtt.)

Hammerson plc

  • LSE: HMSO

Torchmark Corporation

  • NYSE: TMK