Värdepapper för nybörjare

aktie-handel

Varför jag öppnade kapitalförsäkringsdepå hos Nordnet

  • Varför valde jag kapitalförsäkring istället för andra sparformer? Dels på grund av potentialen för avkastning förstås, men också för att det var så smidigt och enkelt, och en smidig och enkel lösning var viktigt för mig när jag började min resa mot bättre privatekonomi. Jag var inte redo att sätta mig in i något som krävde allt för mycket tid och energi av mig. Jag ville komma igång.På en kapitalförsäkring slipper jag betala reavinstskatt, och jag slipper deklarera mina kapitalförsäkringsaffärer. Istället betalar jag 1,05% av kapitalet i avkastningsskatt. Enkelt och smidigt!
  • Minsta engångsinsättningen för kapitalförsäkring hos Nordnet är 1 000 kronor och minsta månadssparande är 100 kronor / månad. Jag behövde alltså inte samla ihop någon stort belopp för att kunna börja spara i kapitalförsäkringar. Jag valde ett månadssparande, och satte det till 300 kronor i månaden.

Nackdel: Restriktioner för hur man kan plocka ut pengarna. Under försäkringens första år finns det restriktioner för uttag (återköp). 30% av prisbasbeloppet är låst i kapitalförsäkringen under första året och kan ej tas ut, inte ens om man säger upp försäkringen.

Varför jag började handla med aktier hos Avanza

När jag haft min kapitalförsäkring hos Nordnet ett tag började jag bli varm i kläderna och känna mig redo för att aktivt börja handla med aktier. Jag ville fortsätta mitt månadssparande hos Nordnet, men jag ville också prova på att vara mer aktiv.

Efter att ha granskat de olika villkoren valde jag att inte börja handla med aktier hos Nordnet, utan jag öppnade istället ett baskonto hos Avanza och en mini-depå. För baskontot var minicourtaget 39 kronor, för mini-depån var det blott 9 kronor. Perfekt för mig som tänkte börja med att handla för någon tusenlapp här och där. Avanzas bra lösningar för mikrohandlare var den primära anledningen till att det blev Avanza för min del.

I början använde jag mig endast av min mini-depå, men numera är jag även aktiv i mitt baskonto. Baskontot har många olika funktioner vid sidan av aktiehandeln, jag kan till exempel välja att ha ett sparkonto där, hantera min premiepension, och så vidare. Kapitalförsäkring erbjuds också.