Vem är rikast i världen?

världens rikaste man

Det har inte varit någon direkt konkurrens om vem som är världens rikaste person de senaste åren. Microsofts grundare Bill Gates har helt enkelt prenumererat på titeln i många långa år. Ingen har kunnat hota Bill Gates, men nu finns det en reell utmanare som förmodligen kommer att gå om, springa ifrån och cementera platsen som världsetta i privatekonomi inom kort. Utmanaren heter Jeff Bezos. Har du inte hört talas om honom? Han är majoritetsägare bland annat i e-handelsgiganten Amazon.com.

Detta har ändrats sedan artikeln skrev och Elon Musk är nu världens rikaste person med en förmögenhet värd näst 300 miljarder dollar,  dvs nästan 2 700 000 000 000 kr. En helt otroligt stor summa. Du kan se vem som är rikast just genom att besöka Forbes lista.

Världens rikaste i en knapp halvtimme

Jeff Bezos har en lång och framgångsrik karriär inom tech och entreprenörskap på nätet bakom sig och juvelen är e-handelskoncernen Amazon.com. Det är just aktieinnehavet i det bolag han själv startade en gång i tiden som utgör merparten av Bezos förmögenhet och när Amazon-aktien går upp gör också Bezos förmögenhet det.

Torsdagen den 27 juli på förmiddagen var Bezos världens rikaste person i ungefär en halvtimme. Anledningen var att Amazons aktie gick starkt, medan Microsofts aktie backade något. Skillnaden i utveckling var tillräcklig för att Gates skulle bli detroniserad. Numera är dock ”ordningen återställd”, och efter en vecka av lite sämre utveckling för Amazons aktie har Bezos fått se sig omsprungen av även Warren Buffet, som tidigare under många år var innehavare av titeln som världens rikaste person.

Snart nås drömgränsen 100 miljarder dollar

En berättigad fråga i sammanhanget är exakt hur rika världens mest förmögna människor är. Enligt en dagsfärsk (3 augusti) lista är Bill Gates god för 86 miljarder dollar. Warren Buffet är god för närmare 76 miljarder och Jeff Bezos kniper bronsplatsen med sin förmögenhet på cirka 73 miljarder. De rikastes förmögenheter varierar till stor del med börskurserna för de bolag där de är storägare. Därför kan siffrorna svänga snabbt. En nedgång för exempelvis Microsoft kan göra stora (relativt sett!) hål i Bill Gates plånbok. Det är dock tydligt att de rikaste ständigt blir rikare och inom kort kommer vi förmodligen att se att någon av personerna på topplistan äger aktier, fastigheter, med mera, för över 100 miljarder dollar.

Rockefeller, Morgan och Carnegie

De rikaste personerna på jordklotet idag har onekligen hisnande stora förmögenheter. På en topplista över de rikaste personerna i historien passeras de dock av en lång rad kända figurer. I modern tid är det tre personer som står ut från mängden. Det handlar om industrimännen John D Rockefeller, Andrew Carnegie och J P Morgan. Under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet, då USA industrialiserades med hjälp av järnväg, stål och olja, skapades enorma förmögenheter på kort tid och de tre ovan nämnda personerna stod i frontlinjen för varje stort projekt. John D Rockefellers förmögenhet estimeras ha varit på mellan 300-350 miljarder dollar.