VM i Ryssland kostar 118 miljarder kronor

Den 14:e juni kommer VM i Ryssland att gå av stapeln. En summa på 118 miljarder kronor kommer hemmanationen att få punga ut. Kan tyckas vara en stor summa men faktum är att VM i Brasilien gick på samma kostnad. Jämför man med nästkommande VM i Qatar verkar summan plötsligt som en droppe i havet. VM 2022 i Qatar kommer nämligen att gå på hissnande 1777,5 miljarder!

Sverige har kvalificerat sig för VM och för att exempelvis se landslagets gruppspelsmatcher får man betala allt mellan 900 kronor upp till 2000 kronor. Om man vill se finalen i Moskva kostar det nära 10 000 kr. En gruppspelsmatch kostar mellan 900- 2000 kronor. Åttondelsfinal till finalen kommer att ligga på mellan 1000- 10 000 kronor. Jämfört med VM i Brasilien har priserna ökat med ca 16%. Detta är en höjning som är fullt naturlig enligt FIFA.

Biljettintäkterna kommer bland annan gå till att säkerställa säkerheten för fansen och spelare. Detta är något som satsas hårt på i Ryssland. På det sättet kan man säga att fansen delvis står för en liten summa av kostnaderna. Att säga vem det är som betalar för hela festen är en komplicerad fråga och en fråga där allmänheten inte riktigt är involverad. Det mest aktuella för fansen över hela världen är vad en matchbiljett kommer att kosta. Det är FIFA som ansvarar för biljetterna under VM och du som privatperson kan ansöka om biljetter på FIFAs hemsida. Hittills har trycker kring biljetter varit oerhört stort!